Няма нови условия за приемането на нови членове в Еврозоната. Преди

...
Няма нови условия за приемането на нови членове в Еврозоната. Преди
Коментари Харесай

Менда Стоянова: България няма да стане по-готова да бъде член на Еврозоната

Няма нови условия за приемането на нови членове в Еврозоната. Преди няколко дни излязоха отчетите за готовността на страните да се причислят. За България индикаторите са положителни. Ако се направи едно наслагване ще се види, че доста от страните не съблюдават тази условия. Ние освен, че го вършим, само че и е стабилно. Това сподели ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия, съобщи Novini.bg

Заедно с нас аплайват и Хърватия, те обаче имат неприятни стопански индикатори.

„ Втората част от докладите касае устойчивата конвергенция. Тя засяга така наречен макроикономически несъответствия, които имат страните. През 2016 година имахме несъразмерни такива, а в този момент са просто несъответствия. По превъзмогването им се работи “, увери тя.

„ Политическият отговор е, че България е подготвена и няма да стане по-готова, с цел да бъде член на Еврозоната. Ние би трябвало да подадем молба за чакалнята на Еврозоната. Ние обаче би трябвало да го създадем по едно и също време с приемането на банковия съюз. Този развой търпя повече от година, тъй че е добре да се започва в този момент “.

„ Лихвите по заемите се дефинират въз основата на избрани показатели. СОФИБОР е българският показател. Още предходната година Българска народна банка сподели, че повече няма да го пресмята. Тя има пълномощия да надзирава тези, които пресмятат тези показатели. В последните години се откри, че тези показатели са манипулирани и централните банки ще бъдат контролни органи за изчисляването му. Най-вероятно до 1-и юли ще има различен лицензиран оценител, с цел да се резервира СОФИБОР “, разкри Менда Стоянова.

„ Искането за унищожаване на плоския налог от икономисти на Българска академия на науките не е ново. Аз се отнасям с запаси към едни такива безапелационни заключения. Отговорността за последствията от едно такова решение е политическа “, акцентира ръководителят на бюджетната комисия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР